Lys vedr. lysterapilamper

Lysterapilamper indeholder for det meste lysstofrør. Disse betegnes ofte som "Bred spektret", "Fuld  spektret" eller "Dagslys spektret".

Fuld spektret:
Dette er en nyere type af lysstofrør, som efterligner solens eget lys. Den afgiver også ultraviolette lysstråler. Fuldspektrede lyskilder har typisk en farvegengivelse på 90 eller mere. Farvetemperaturen ligger typisk på 5.000 Kelvin eller mere. Fuldspektrede lyskilder er ikke anvendelige til lysterapi pga. ultraviolet stråling (kan afhjælpes med en filterskærm).

Bred-spektret:
Dette var den type lampe man brugte, da man for mange år siden begyndte forskning i vinterdepression. Det er en almindelig lampe til generelle formål, som afgiver hvidt lys. Dens egenskaber er meget lig fuldspektret lys, men er uden ultraviolet stråling. Dette gør den meget velegnet til lysterapi. Bred spektret lyskilder har typisk en farvegengivelse på ca. 82 og farvetemperaturen er ca. 4.200 Kelvin.

Dagslys spektret:
Dette er en teknisk betegnelse mht. farvetemperatur. Denne type lysstofrør har typisk en farvetemperatur mellem 5400 - 6500 Kelvin, som er meget lig med naturligt dagslys. Der findes lysstofrør med en meget højere farvetemperatur og disse fremstår med et blåt lysskær.

For at sammenfatte begreberne, så er farvetemperaturen på et lysstofrør et begreb der er fastlagt som en industriel standard. F.eks. kan et lysstofrør have følgende betegnelse: 865. Det første tal (8) beskriver farvegengivelsen (8 = i orden, 9 = god og 10 = som sollys). De sidste to numre (65) beskriver farvetemperaturen: 6500 Kelvin.

Lamperne fra Dansk Lysterapi indeholder lysstofrør med følgende koder; 954 (dagslys spektret), 865, 860, 840, 830 og 835.

954: Afgiver et ret meget blåt og hvidt lys
865, 860: Afgiver meget blåt og hvidt lys
840, 835 og 830: Afgiver et meget varmere lys

Fuldspektret lys betegnes ofte i medierne som værende nødvendig til, at behandle vinterdepression. Lyset kaldes fuldspektret fordi energien ikke er begrænset til den synlige bølgelængde (de afgiver også en smule UV-lys) og fordi farvegengivelsen er mere komplet end normale lysstofrør.

Da Dr. Rosenthal i pioner-tiden arbejdede med vinterdepression, fremkom han med den teori, at problemet var en mangel på dagslys. Derfor besluttede han sig for, at genskabe dagslys som præcist som muligt og derfor anvendte han fuldspektrede lamper. Disse tidlige forsøg var en succes og for en kort tid mente man, at fuldspektret lys var nødvendige ved behandling af vinterdepression. Siden da har bl.a. Dr. Rosenthal udført meget arbejde for, at klarlægge hvad der er vigtigt, ved selve lyset. Konklusionen er, at alt stærkt lys er hjælpsom (nyere undersøgelser anslår, at en bestemt del af lysspektret er mest vigtigt, 470 nm grønt-blåt lys), men at UV-lys ikke er nødvendigt og burde af sikkerhedsårsager undgås. Fuldspektrede lys har en bedre farvegengivelse, men de afgiver mindre lys og derfor vil en behandlingstid vare længere. Hvis man påtænker, at udskifte lysstofrørene i loftet derhjemme eller på arbejdet med fuldspektrede lys, så vil dette ikke kunne øge lysstyrken tilstrækkeligt til, at behandle mod vinterdepression.

Lamperne fra Dansk Lysterapi er synligt fuldspektrede, idet de har en fremragende farvegengivelse (Ra88), som er meget bedre end et traditionelt lysstofrør (Ra60). Et normalt fuldspektret lysstofrør med UV-lys har en farvegengivelse på Ra92. En lampe med fuldspektrede lysstofrør (Ra88) er det bedste kompromis for, at opnå en fremragende lyskvalitet uden, at gå på kompromis med sikkerheden.

Dr. Rosenthal skrev i sin bog ”Winter Blues”:

I vores tidligere forsøg anvendte vi lys, som skulle efterligne farvegengivelsen i sollyset. Så kaldt fuldspektret lys. Forskere har ingen beviser for, at fuldspektret lys er bedre end ordinære lysstoflamper. Faktisk så er fuldspektret lys også konstrueret til, at gengive mere UV-lys end almindelige lysstofrør. Den potentielle risiko der er ved fuldspektrede lys med UV-lys er en udtalt ulempe. Hvis man anskaffer sig et armatur med fuldspektret UV-lys, så bør man sikre sig, at armaturet har en UV reducerende skærm.

Fuldspektret lys er ikke altid en ulempe. Men, hvis man f.eks. skal sidde tæt ved stærkt lys (f.eks. en lyskasse), så er andre lysstofrør mere anbefalelsesværdige. Det bedste fuldspektrede lys er en Solux el-pære, som er den lyskilde der ligger tættest på naturligt dagslys.

 
Godkendt af E-handelsfonden
kreditkort
Find os på
Facebook
Twitter
D a n s k   L y s t e r a p i   -  P  o  s  t  b  o  k  s     7  0   -   9  6  0  0     A  a  r  s   -   E - m a i l :  i n f o @ d a n s k l y s t e r a p i . d k
 
Powered by frontgate