Hvordan genkender man en rigtig lysterapilampe

Sørg for at købe en ægte og effektiv lysterapilampe. Kig efter følgende indikationer på alle lysterapilamper, daggrysimulatorer og hudplejeprodukter:

Certificeret som medicinsk udstyr. Lysterapilamper skal være certificeret iht. Direktivet for Medicinsk Udstyr (EC93/42) og være i overensstemmelse med europæisk producentstandarder. Desuden skal de være mærket med f.eks. CE0120.

Vejledning for behandlingstid og afstand. Lysstyrken falder drastisk over afstand. En kortvarig lysterapibehandling kan være udmålt for tæt og er upraktisk og ubehagelig ved brug. Kig efter klare vejledninger vedr. afstand, så du ved, hvor kraftfuld lampen er, og dermed om lampen passer til dig.

Bortfiltrering af UV-lys. De fleste mennesker er efterhånden opmærksomme på, hvor skadelig UV-lys egentlig er. Korrekt konstruerede lysterapilamper har indbyggede specielle skærme og filtre, som sikrer, at UV-niveauerne er uden betydning.

Har gennemgået kliniske forsøg. Kig efter, om lamperne har gennemgået en produkttest (f.eks. Bodyclock), eller det mere almindelige med henvisninger til tidligere test, hvor man har testet lignende produkter (f.eks. Arabica).


Ekstra overvejelser ved lysterapilamper:

Uafhængig verificeret lux-målinger. Lux er måleenheden for lysstyrke. Man skal ikke altid tro producentens angivelser vedr. lysstyrken.

Lux målinger hænger sammen med afstand. En produktbeskrivelse, hvor lysstyrken f.eks. benævnes med 10.000 lux, er meningsløs, hvis man ikke har opgivet en praktisk behandlingsafstand. En lysterapilampe, som afgiver 10.000 lux på en afstand af blot 1 cm, afgiver kun 500 lux ved en armlængde. Se efter og følg producentens anbefalinger, når du skal placere din lysterapilampe mht. en lysterapibehandling.

Vær på vagt overfor blåt lys. Man undersøger stadigvæk risikoen ved lysterapilamper, som kun afgiver blåt lys. Da de blå bølgelængder i lysspektret har mest indflydelse på det indre ur og er fordelagtig ved behandling af vinterdepression og døgnrytmeforstyrrelser, så er der indtil videre intet, der tyder på, at lysterapilamper, som kun afgiver blåt lys, er bedre end fuldspektrede lysterapilamper. Desuden kender man ikke langtidsvirkningen ved behandling med lysterapilamper, som kun afgiver det blå lys.

Tilbage til blog