Behandling af akne

For de fleste mennesker starter og slutter akne senest i starten af tyverne, selvom nogle voksne først slipper af med deres akne sidst i tyverne eller i starten af trediverne. Symptomerne er som regel milde med nogle få bumser nu og da i ansigtet, på halsen eller skuldrene. Når det bliver til et mere alvorligt eller langvarigt problem, så kan akne påvirke ens dagligdagsaktiviteter og mindske selvtilliden.

Symptomerne på akne er typisk en blanding af følgende:

  • Bumser i ansigtet, på halsen, skuldrene og ryggen
  • Fedtet hud
  • Hudorme og whiteheads
  • Røde betændte bumser
  • Gul pusfyldte bumser
  • Ar fra tidligere bumser
  • Nogle gange udvikles der større ømme cyster


Hvad forårsager akne?

Man mener, at det er en kombination af den måde, huden reagerer på hormonelle forandringer og bakterien Propionibacterium acne, der udløser akne.

Samtidig mener man, at det er hormonet Testosteron, der er hovedansvarlig, da det får sebaceouskirtlerne i huden til at producere mere naturlig olie (fedtet hud). Dette medfører, at de døde hudceller ikke afskaller korrekt og tilstopper hårsækkene. Det er her, at whiteheads og hudorme dannes.

Oven i det spiller Propionibacterium aknebakterien også en rolle. Disse bakterier befinder sig på alle menneskers hud og forårsager normalt ingen problemer. Men når der er en større forekomst af hudens naturlige olie pga. testosteron, skabes det ideelle miljø for bakterierne til at formere sig. Dette medfører betændelse og dannelse af røde eller pusfyldte bumser.

Mængden af testosteron i kroppen ændrer sig mest under puberteten. Men også under menstruation og graviditet. Dette forklarer, hvorfor mange mennesker, som har problemer med akne, især er angrebet i disse perioder. Andre mennesker kan blot være mere følsomme over for testosteron end normalt.

Anke kan nedarves. Men selvom ens forældre har haft akne, betyder det ikke automatisk, at man også selv får det.


Akne behandlinger

På nuværende tidspunkt er der ingen kur mod akne, selvom visse behandlingerformer kan være meget effektive til forebygning af bumser og ardannelse. Man skal forvente, at der går op til to måneder, før man ser forbedringer.


Behandlingsformer i håndkøb

Cremer og gels er normalt det første valg for mennesker med mild til moderat akne. Cremer og gels indeholder kemikalier, som er bakteriedræbende (f.eks. benzoyl peroxide). Disse kemikalier kan sommetider forårsage hudirritation som tørhed eller kløe. Hvis du har akne og ikke har oplevet bedring med håndkøbspræparater, så bør du konsultere din læge.


Receptpligtige behandlingsformer

Medicin kan være meget effektivt og skal for det meste anvendes i nogle få måneder, før der opnås forbedringer.

Oral antibiotika er nyttigt på kort sigt. Men efter længere tids brug kan bakterierne blive resistente, og så kommer der igen akne. Oral antibiotika kan også påvirke de sunde bakterier i tarmen, hvilket fører til et højere niveau af giftstoffer i blodet, som igen kan medføre forværring af akne.

Isotretanoin, også kendt som Roaccutane, er et stærkt medikament, der skal ordineres omhyggeligt. Dette medikament virker ved at dæmpe produktionen af hudens naturlige olie i talgkirtlerne og kan medføre rød hud, tør hud, sprukne læber, irritation i øjnene, skøre negle og hårtab. Det har også været kædet sammen med depression og endda selvmord hos yngre brugere. Isotretanoin kan skade fostret hos gravide.

Det skal understreges, at mange mennesker synes, at fordelene med receptpligtige behandlingsformer opvejer bivirkningerne og er tilfredse med resultaterne.


Lumie Clear: lysterapi mod akne

Der er mange patienter med akne, der oplever, at deres hud forbedres ved solbadning. Forskere har i den forbindelse fokuseret på bestemte bølgelængder i lysspektret. Det violette og blå lys (380-750nm) kan nedkæmpe bakterien Propionibacterium acnes, som forårsager betændelse. Det røde lys (bølgelængde 620-750nm) kan fremme helingsprocessen. Lumie Clear afgiver blåt lys i området 415nm og rødt lys i området 660nm.

Læs mere om forskning vedr. lysterapi og akne:

Dr. Tony Chu fra Hammersmith Hospital i London har i høj grad været involveret i forskningen efter et naturligt alternativ til behandling af akne. Man udførte forsøg med lysterapi, som omfattede 100 patienter, der fik både blåt og rødt lys. Mere end 70% af patienterne opnåede markante forbedringer af deres tilstand.

Lumie arbejdede tæt sammen med Dr. Chu’s forskerhold vedr. udviklingen af Lumie Clear. Behandlingstiden varer ca. 15 minutter dagligt med Lumie Clear, når man holder den kropsnær. Det er nødvendigt med længerevarende behandlinger på omkring en times tid, hvis man vælger at belyse større hudarealer. Dermed bliver afstanden fra lampen og til huden større. På den måde kan man foretage sig div. gøremål, mens man bliver behandlet.

Tilbage til blog