Lysterapi på arbejdspladsen

I vintermånederne er der generelt mere fravær fra arbejdspladserne. Det kan antage en stor økonomisk byrde for virksomhederne samt lægge et logistisk pres på produktiviteten. Sygdomme som forkølelse og influenza er de mest almindelige årsager til fravær (93%). Dog er der undersøgelser, som viser, at meget af det dårlige helbred er forbundet med angst, stress og depression. Den engelske institution The International Healthcare Comparisons anslår, at der alene i England er 13,4 millioner fraværsdage om året pga. depression (I Danmark vil det svare til ca. 1,1 million arbejdsdage = ca. 5.100 fuldtidsstillinger). Depression kan medføre en dårlig præstation på arbejdet, mangel på motivation og anstrengte forhold til kolleger. Undersøgelser har vist, at både antallet af fravær og symptomerne på vinterdepression er højest i januar og februar måned.


Hvorfor vi har brug for lys

Dag ind og dag ud og selv mens vi sover, reagerer vores krop på døgnrytmen og det daglige mønster for humør, hvilket hjælper os til at præstere bedst muligt. Døgnrytmen anvender hormoner og andre kemiske budbringere til at regulere vores søvn- og vågencyklus samt en lang række andre daglige processer, herunder appetit, mental årvågenhed og stofskiftet. Disse processer er alle enten tændt eller slukket i henhold til vores indre ur

Vores indre ur befinder sig i en lille gruppe celler, som holder til bagerst i hovedet. Denne gruppe celler benævnes suprachiasmatic nuclei (SNC). Disse celler har behov for stærke, regelmæssige lyssignaler fra øjet for at skelne mellem dag og nat, samt overholde tiden effektivt. Når det er ved at være mørkt om aftenen, sender det indre ur besked til koglekirtlen om at starte produktionen af hormonet melatonin, som stimulerer søvnen.

Når SNC opdager svingende lysmønstre (f.eks. når vi varierer vores søvnrutiner) eller svage lyssignaler (f.eks. når vi befinder os i et dårligt oplyste omgivelser), kan det forstyrre vores døgnrytme. På en dyster vinterdag er melatoninniveauet højt hele dagen igennem, så vi føler os trætte hele tiden.

Over en længere periode kan dette forårsage alvorlige hormonelle og kemiske ubalancer. Døgnrytmeforstyrrelser forbindes nu med mangel på energi og motivation, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og andre tilstande som vinterdepression. Nogle dage om vinteren er der blot 8 timers lys og hele 16 timers mørke. Kombinerer man dette med normal kontorbelysning, er det ikke sært, at man kæmper med sygefravær og en afdæmpet arbejdsstyrke.


At få lyset til at virke

Forskning viser, at vi har brug for stærkt lys på ca. 2.500 lux for at holde symptomerne på vintertristhed i skak. Hvis man sidder foran en lysterapilampe (2.500 -10.000 lux) i ca. 15 – 45 minutter om dagen, vil man hurtigt kunne mindske søvnighed, genskabe vitaliteten, øge den mentale årvågenhed, energiniveauet samt produktiviteten. Det er også en kraftig og effektiv behandlingsform mod vinterdepression og vintertristhed.

Det vil være det bedste at befinde sig udendørs i mindst 45 minutter om dagen. Men de danske vejr- og arbejdsforhold gør, at det for det meste ikke er en mulighed. Lumie tilbyder et sortiment af lysterapilamper, som kan give dig en sikker og effektiv måde at få det ekstra lys, som du har brug for i vintermånederne. Når man anvender lysterapilamper på arbejdspladsen, vil de hjælpe dig med at være årvågen, energisk, positiv og i et meget bedre humør.

For de medarbejdere, der ikke er så heldige at sidde ved et stort vindue på arbejdspladsen, er lysterapilamper ideelle. Vi kan anbefale Lumie Brightspark eller Lumie Desklamp. Disse lamper er specielt designet til lysterapi på arbejdet og giver et hurtigt og effektivt løft til humøret og koncentrationsevnen.

Hvis man vil give en gruppe patienter lysterapi på én gang, er det en god idé at anvende et større antal kraftige lamper. En mulighed er at skabe en ”Lys-stue” og til det formål kan man anvende flere Lumie Brazil lamper ved at stille dem op i sofaområdet. Det er en simpel måde at opnå et stærkt belyst område, hvor medarbejdere kan sidde i 15 minutter og genoplade deres energiniveau.

En anden mulighed er at installere et antal Lumie Brazil lamper i kantinen, hvor medarbejderne kan nyde fordelen ved lysterapi. Efter en belyst frokost kan de gå tilbage på arbejdet og føle sig motiveret og produktiv.

Tilbage til blog