Hvad er lux?

Lux er en måleenhed for lysstyrken ved synligt lys, som påviser, hvor kraftigt en given flade belyses. Idet lys er klarest og stærkest ved lyskilden og bliver mindre intens over afstand, så giver luxangivelsen for lysterapilamper kun mening, hvis afstanden også er angivet.

Brazil er vores kraftigste lampe og afgiver med lethed 10.000 lux på en afstand af 35 cm. Mindre lamper er knap så kraftige.  De skal anbringes tæt på dit ansigt for, at du kan modtage de 10.000 lux. Men da det ikke altid er praktisk eller behageligt, at lysterapilampen står tæt ved dig, kan den stilles på en afstand af en armslængde. Men så skal du i stedet bruge den i længere tid.

Den oprindelige forskning, som ligger til grund for behandling af vinterdepression, blev udført af Dr. Norman Rosehthal, som anvendte lysterapilamper med en lysstyrke på 10.000 lux. Denne måleenhed anvendes som standard for både effektiv lysterapi og ved sammenligning af en lysterapilampes virkningsgrad. Vi ved nu fra den nyeste forskning, at andre faktorer som f.eks. bølgelængden af lys også er vigtigt.

Tilbage til blog